dumaduma

Gönderen Konu: Romatoid Artritli hastalarda Uyku Kalitesinin Değerlendirilmesi  (Okunma sayısı 37291 defa)

• Yönetici
  • *
    • Profili Görüntüle

ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA UYKU KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SİBEL KİPER
İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI
YÜKSEK LİSANS TEZİ

DANIŞMAN
Yrd. Doç. Dr. Nihal SUNAL

ÖZET
Günümüzde tıp ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak, kronik hastalık insidansı artmış olup, Türkiye’deki ölüm nedenleri arasındaki ilk üç nedenin ise kronik hastalıklar nedeniyle olduğu görülmektedir. Kronik inflamatuvar eklem hastalıklarından biri olan Romatoid Artrit, etiyolojisi tam olarak bilinmeyen ve başlıca sinoviyal eklemleri tutan, tüm ırk ve etnik gruplarda görülebilen, ciddi deformite ve sakatlıklara yol açabilen sistemik bir hastalıktır.

Bu çalışma, Romatoid Artrit(RA) hastalarında uyku kalitesini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ağustos 2007- Aralık 2007 tarihleri arasında Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Romatoloji polikliniğine gelen RA tanısı almış 150 hasta ve sağlıklı 150 kontrol grubu üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan hasta tanıtım formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Ki-kare testi, Student t testi, One-way Anova ve Tukey- post hoc analiz yöntemleri uygulanmıştır.

Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, uyku sorunu yaşayan RA’li hastaların toplam PUK puanı 10.42 + 3.65, kontrol grubunun ise toplam PUK puanı 5.28 + 3.43’tür.
Buna göre RA hastalarının kontrol grubuna göre uyku kalitelerinin kötü olduğu saptanmıştır.
Çalışma kapsamındaki RA’li bireylerin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, aylık gelir, egzersiz yapma, sigara içme ve eşlik eden hastalık değişkenleri ile uyku kalitesi bileşenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunurken(p<0.05); yaş, alkol kullanma, hastalık yılı, ilaç kullanma, kontrollere
gelme ve destek kişilerin varlığı değişkenleriyle uyku kalitesi bileşenleri arasındaki ilişki ise anlamsız bulunmuştur(p>0.05).
Sonuç olarak ; Romatoid artritli hastaların uyku kalitesinin kötü olduğu ve uyku kalitesini olumsuz etkileyen bazı faktörlerin bulunduğu saptanmış olup, hemşirelerin hastaların uyku düzeni alışkanlıklarını ve uyku sorununa neden olabilecek fiziksel ve psiko sosyal sorunları değerlendirmeleri ve buna yönelik girişimlerde bulunmaları önerilmiştir.

Romatoid Artritli hastalarda Uyku Kalitesinin Değerlendirilmesi

• Son AS'li kalana kadar
  • Yetkili
  • *
    • Profili Görüntüle

• *
    • Profili Görüntüle
merhaba arkadaşlar herkese yeniden geçmiş olsun ben yaklaşık 1 yıldır bakamadım site deyişmiş bu siteden pek bişey anlayamadım anlamaya çalışıyırum keşfediyorum >:([/ :'( :D herkese selamlar

• Son AS'li kalana kadar
  • Yetkili
  • *
    • Profili Görüntüle
Selam numan, sanada geçmiş olsun, keşfet bakalım sorun görürsende bize bildirmeyi unutma  :super: