AS ve GEBELİK
Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönem artrit ve ona bağlı rahatsızlıkları olan kadınların ortak endişesidir.
Ankilozan spondilit bir erkek hastalığı olarak bilinmesine karşın (erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha fazladır) kadınlarda da yaygındır.
Gebelik ve ankilozan spondilit konulu araştırma 1988 yılında "Kadın cephesinden Ankilozan spondilit" başlığı altında yayımlandı.
Bu çalışmanın ankilozan spondilitli kadınlarda gebelik sorunlarının anşılmasında önemli bir görevi yerine getirdiğini düşünüyorum.
Ankilozan Spondilit Uluslararası Federasyonu, ABD, Kanada ve 11 Avrupa ülkesindeki ulusal ve bölgesel Ankilozan Spondilit derneklerine üye kadınlara ait klinik verileri ve hastalık geçmişleri ile son gebelikleri hakkındaki anket sonuçlarını paylaştı.
939 kişi ile anket yapıldı.
Kadınlarda ankilozan spondilit başlangıç yaşı ortalama 23 olarak bulundu.
Bu kadınların % 21'inde hastalık ya gebelik esnasında ya da hemen sonra meydana gelmiştir.
Hastalarda AS'nin yanısıra
% 45 omurga (periferik artrit) arası eklem iltihabı
% 48 göz (akut ön üveit) ve iris iltihabı
% 18 sedef
% 16 inflamatuvar barsak hastalığı vardı.
Ankete katılanların 649'u daha önce gebe kalmıştı ve ortalama gebelik oranı 2.4'tü.
Bu gebeliklerin 1.4'ü hastalık sırasında olmuştu.
Gebeliklerin %15.1'i düşükle sonlandı.
Gebelikler sırasında hastalık aktivitesi;
% 33.2 değişmedi
% 30.9 düzelme oldu
% 32.5 kötüleşti
Gebelik sırasında hastalık aktivitesinin azalması periferik artrit olma ile ilişkili bulundu.
Aynı zamanda kız çocuğu olanlarda erkek çocuğu olanlara oranla iyileşmenin daha fazla olduğuna dair ciddi farklar görüldü.
(Araştırma sırasında gebe olmayan AS'li hastalardaki hastalık aktivitesi de gözlenmiş olsaydı daha iyi olurdu.)
Doğumların % 93.2 zamanında oldu.
Vakaların % 58'i sezaryenle doğum yaptı.
Bebeklerin çoğunluğu sağlıklı ve ortalama 3.4 kg. idi.
Aktif AS olanların %60'ı doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde alevlenme yaşadı.
Bu doğum sonrası dönemde hastaların bir çoğunda inflamasyon artışı olduğuna ilişkin bilgilerimiz ile uyuşuyor.
Yukarıda özellikle çalışmada, hiçbir kontrol grubu yoktu. önemli sayılar bazı gebelik olmadan veya ankilozan spondilit olmayan kontrol grubuna göre
olsaydı bu çalışmanın sonuçları daha güçlü olurdu.
Araştırmada, Ankilozan spondilitin anne karnında gelişmekte olan ya da yeni doğmuş bebeği etkileyeceğine dair bir bulgu elde edilemedi.
Hamilelik esnasındaki bu iyileşme sıklıkla kadınlarda periferik artrit öyküsü ve kız bebek sahibi olanlarda daha fazla oluşur görünüyor.
WILLIAM C. SHIEL JR., MD, FACP, FACR, CHIEF EDITOR
Yorumlar
admin yazı içimi büyük ölçüde rahatlattı emeğiniz için teşekkürler... en çok arştırdığım ve şüpheye düştüğüm konu bebeğin etkilenme olasılığıydı şimdi içim daha rahat...
uzun süredir sizlere yazamıyordum ama güzel bir haber beni affettirir diye umuyorum
şuanda herşey yolunda ağrı kesicilerime aylar öncesinde dr kontrolünde veda ettim. gebeliğimin 6. haftasındada salazopyrin'e.ve çok şükür ne ağrım var ne tutukluğum.sırt ağrılarımdan ayak şişliklerimden eser yok...
beni takip eden gebelik düşünen as.li arkadaşlarım allah yardımcı oluyor siz yeter ki karar verin. umarım herşey bundan sonrada yolunda gider
sevgiler
En azından bu rahatlama ile güzel bir dönem geçirirsiniz.
Normalde hamilelik zaten inişleri çıkışları olan bir dönemdir, her şeyi AS ile özdeşleştirmeyin, zaten süreklide kontrol altında olacak mışsınız ki kendinizi rahat bırakın..
Hayırlı olsun, sevgiler.
sevgiler...
MERHABA ARKADAŞLAR GRUP TARİH OLARAK BAYA OLMUŞ KIMSE BAKMAMIŞ.BEN A.S HASTASIYIM 18 HAFTALIK HAMİLEYİM.EN SON YAZAN ARKADAŞIM GİBİ YANİ.AĞRILARIM DAYANILMAZ DERECEDE. GECELERİ UYKU YOK VE. GECE AĞRILARIM DAHA ÇOK ŞİDDETLENİYOR. BENİM RAMOTOLOJİ DOKTORUM GEBELIK İSTEDİĞİMİ BELİRTTİĞİM AN İLACI BIRAK 3 AY ÖNESİNDE DEDİ.BRUFEN KULLANIYORDUM. 3 AY ÖNCESİ BIRAKTIM. VE GEBELİĞİMİN İLK 3 AYI KÖTÜ GEÇTİĞİ İÇİN BRUFEN İ TEKRAR KULLAN DEDİ BEBEGE ZARARI YOK DEDİ. 3. AYIMDA BIRAKTIM SUAN KULLANMIYORUM DOKTORA GİTSEM YİNE İLAÇ VERECEK VE BEN İLAÖ KULLANMAK İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ İSTER İSTEMEZ BEBEĞE ZARARI VAR. YÜZMENİN FAYDASI OLLUR MU SİZCE YADA NE ÖNERİRSİNİZ?
Hamilelik
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Hamile kadınlarda ENBREL ile yapılmış çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle hamile kadınlarda ENBREL kullanımı tavsiye edilmemektedir. ENBREL tedavisi sırasında hamile kalmamanız önerilir.Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.ENBREL'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ENBREL kullanırken emzirmemelisiniz.
Araç ve makina kullanımı
ENBREL kullanımının araç ve makine kullanma kabiliyetini etkilemesi beklenmez.
ENBREL PEN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ENBREL sukroz içerir. Ancak kullanım yolu nedeni ile herhangi bir uyarı gerekmemektedir. Bu tıbbi ürün her ml'sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Başka bir ilaç kullanıyorsanız veya yeni bir ilaç kullanmaya başladıysanız lütfen doktorunuza bilgi veriniz.
ENBREL'i aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanmayınız.
• anakinra (eklem ağrıları ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) tedavisinde kullanılır)
• abatacept (eklem ağrıları ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) tedavisinde kullanılır)
Erkeklerde sıkıntı olmamasına rağmen ve prospektüste erkekle alakalı hiçbir öneri bulunmamasına rağmen eşimle çocuk düşündüğümüz için aylar öncesinden azaltarak bıraktım. Kadınlarla alakalı direk uyarı varken doktor nasıl önerebiliyor gerçekten anlamıyorum. İnşallah sağlıklı, ağrısız bir hamilelik sürdürürsünüz ve çocuğunu sağlıkla kucağınıza alırsınız.
Merhaba Arkadaşlar Ankilozon spondilit hastasıyım Cimzia İğne Kullanıyorum. Sperm Kalitesini düşürüyor mu çocuk sahibi olmaya engel mi?
Şu an okurken ağlıyorum.
iki yıllık evliyim. Geçen kış ocakta teşhis konuldu.
humira pen kullanıyorum.
bir sene önceden belliymiş aslıda, çok ağrım tutukluğum vardı ama fıtık dediler, skolyoz dediler geçtiler.
bebek istiyorum ama iğneyi yapmadığımı düşünemiyorum bile..
günde en az 2 dolorex içiyorum yine de ağrılarım hiç geçmiyor.
bu ilaçlar olmadan nasıl yaşarım. Kullanırken bile bu kadar yoğun ağrım varken
5 ay önce bırakmam gerekiyor ilacı
gebelik emzirme derken..
nasıl bebeğim olcak ben onu nasıl taşıycam :((
Merhaba
İlk hamileligimde hastaligimi bilmiyordum inanılmaz ağrılar çektim özellikle kalça tutulması yaşadım doğumdan sonra da devam etti maalesef teşhis konulmadı. Daha. Sonra a.s olduğunu öğrendim 6 ay kirtizon tedavisinden sonra tnf ye gectim. İkinci bir çocuğu pek düşünmezken kendi çektiğim yablizligi kızıma yaşamamak istedim ikinci gebeliğe karar verdim evet en güzeli ilaçsız bir gebelik takibini ama 2 ay ilaç kesilince bile boynumu oynatamamaya basliyordum bu yüzden doktorum ilacı kesmesi sadece tnf ilacımı değiştirdi iğneye devam ettim gebeligimin son üç ayına kadar. Gebeligimin sonlarida hiç korktigun gibi gecmedi çok rahattım tek risk bebek doğduktan sonraki canlı aşılar dediler onun dışında sorun yaşamadım bebeğinde şuan 3 yaşında ve çok sağlıklı bu sene ağrılarım çok arttı sadece. Bu arada ben gebeliğin bir tek ilk ikinci ayında ayak gecirdim sonrası çok rahat geçti sadece ilaç kullandığım için psikolojik olarak kötüydum. Bu şekilde ağlayıp moralinizi bozarsaniz daha kotu olursunuz. Rabbim hayirlisi ile evlat isteyenlere nasip etsin
Merhaba, 32 yaşımdayım ben de uzun süredir bu hastalıkla uğraşıyorum. Teşhis süreci de çok uzun süre muallak geçti. Bir süredir iyidim. Gözümü kararttım pandemi dönemi işler de sakinleşmişken çocuk fikrini gündeme getirdik. Şu an 9 haftalık hamileyim.
Doktorum günde 1 coraspin vermişti hastalıktan bahsedince. Fayda etmedi sanırım. Dün geldi bizim klasik kalça ağrısı. Yürüyemiyorum. Yürümedikçe daha kötü oluyorum. Şimdiden böyle olursam kilo aldıkça karnım büyüdükçe ne olacak diye gözüm korktu.
Burada benimle aynı süreçlerden geçenleri okumaya geldim hemen. Evet as li halimle çocuk yapmaya cesaret eden bencil kadın diyordum kendime. Yalnız değilmişim :)
Öyle düşünmeyin Allah Kerimdir artık havalar soğuk yağmurlu nem var illaki ağrılar başlar gebelikle ilgili değil benim de ağrılarım başladı yine idare ediyorum bi şekilde
As hastası arkadaşım vardı crpsi 90nlardaydi kalbi hasar gördü doktor evlenemezsin dedi evlendi :) doktor çocuk yapmayacaksin dedi çok istiyordu çocuk da oldu hiç bişey de olmadı evet ağrıları vardı ama gebeliğin ortalarına gelince vücut kortizon üretiyor bu da ağrıları hafifletiyor korkmayın bol bol sıvı tuketin tuzlu şekerli ve hazır gidalardan uzak durun inşallah ağrısız grcirirsiniz gebeliginizi ve rabbim sağ selamet kucaginiza almayı nasip etsin :) arkadaşım ikinciye hamile şu an çok şükür daha iyi eskiye göre
😘😃